Gjuta i latexform

Innan du använder formen så skaka ur den då den innehåller potatismjöl (används för att formen inte ska "klistras" ihop).

Formarna kan få med sig färg av originalet och bli mörka.

Armera alltid tunna, smala och spetsiga delar med ståltråd eller liknande.

Medföljer det stödform så se till att markeringarna stämmer, fyll i strecken på formen efter varje gjutning. Formarna kommer med gummiband runt så du måste se till att formen ligger rätt och sen tejpa hårt med silvertejp runt om på flera ställen.

Enkla formar läggs bara i vårgårdaris, peta ner formen med ett trubbigt föremål så allt ligger rätt och är i våg.

En del formar ska hängas på grund av att dom måste bli raka och då är det enklast att klippa ett hål i ett plastlock och hänga formen i den med klämmor runt kanten på locket och sen över en burk eller spann.

En del formar som inte har stödform hängs över till exempel en skål, är det en blomma med en stor pistill så häng formen över ett glas.


Dra av formar : Dom flesta formar är enkla att dra av men de formar som har smala partier som ljusstakar,ansikten, spiror och liknande kräver att man smörjer in formen med ren såpa eller Dove, tar spjärn med fötterna på nederdelen eller ber någon hålla emot och sen bara dra rakt upp snabbt. Gör man det för långsamt så töjs formen ut och blir sen obrukbar.

Skölj av formen noga, häng på tork och pudra med potatismjöl.

Inga långa naglar när man drar av formen !

Skötsel av latexform

När du har gjutit klart så rengör formen noga låt torka och talka den med potatismjöl eller puder och förvara formen mörkt, om det är med stödform så lägg in formen rätt och ta gummiband runt så så stödet håller formen tills nästa gång.

Använd aldrig olja i formen då det löser upp latexen.